Koopproces

Een huis kopen of huren in het buitenland
Alpenmakelaar.nl biedt u veel nuttige informatie over het kopen/huren van een huis of bedrijf en de afwikkeling daarvan.

Alpenmakelaar.nl is speciaal gericht op de Alpenregio in Duitsland en Oostenrijk. Beide landen zijn, vanwege de relatief makkelijke taal en de goed te overbruggen afstand naar familie, geliefde vakantie- en emigratielanden voor vele Nederlanders. Wanneer u ervoor kiest om definitief te verhuizen naar de Alpenregio helpen wij u graag bij de verwezenlijking van uw droom.

 

Het koop- of huurproces

Het proces om onroerend goed in het buitenland te verwerven is anders dan in Nederland. Over het algemeen is de markt minder doorzichtig. Een ‘te koop-bord’ in de tuin is eerder uitzondering, terwijl ook adresgegevens van te koop staande objecten niet in advertenties of exposés staan. Dat heeft te maken met de wijze waarop makelaars in Duitsland en Oostenrijk te werk gaan.  De verkopende makelaar sluit een bemiddelingscontract af met de eigenaar van het onroerend goed. Dit kunnen twee verschillende opdrachten zijn. Een Alleinvermittlungsauftrag (waarbij de makelaar als enige verkopende makelaar optreedt) of een Allgemeine Vermittlungsauftrag (waarbij meerdere makelaars als verkopende makelaar optreden). Op het moment dat u bij een makelaar informatie opvraagt over een te koop staand object, sluit u met die specifieke makelaar een overeenkomst en bent u, indien van toepassing, ook makelaarscourtage verschuldigd als u het object koopt.

 

Mocht u bij een makelaar een interessant object hebben gezien en daar graag meer informatie over ontvangen,dan kunnen wij via onze Duitse vestiging “Alpenmakler” voor u optreden als aankopend makelaar. Alpenmakler  sluit dan een overeenkomst af met de verkopende makelaar en vraagt voor u de informatie op. Belangrijk is daarbij dat u via ons de informatie van het object opvraagt. Als u al contact heeft gehad met de makelaar die het object aanbiedt, kan Alpenmakler niets meer voor u doen.

Wij willen hier graag benadrukken dat u geen dubbele makelaarscourtage betaalt. Overigens is deze provisie beduidend hoger dan in Nederland en afhankelijk van de regio (oplopend tot 6% ex. BTW). De verkoper van het onroerend goed bepaalt welk deel van de courtage voor rekening van de koper komt.

 

In Duitsland en Oostenrijk maakt men verschil tussen een ‘Haus’ en een ‘Wohnung’. Een Haus is vergelijkbaar met een eengezinswoning in Nederland, in een rij of vrijstaand. Een Wohnung maakt deel uit van een groter gebouw met meerdere wooneenheden met een gemeenschappelijke ingang.

 

Kopen

Bij de aankoop van onroerend goed in het buitenland krijgt u te maken met andere fiscale regels. In principe is het zo dat als u in Nederland woont en werkt u in Nederland belasting moet betalen. Iemand die in het buitenland woont maar in Nederland inkomsten heeft is (in Nederland) een buitenlands belastingplichtige. Een huis of woning wordt gezien als hoofdverblijf wanneer uw maatschappelijke, sociale en economische leven zich daar afspeelt. Anders is er sprake van een tweede huis. Voor veel Nederlanders is de financiering van een huis in het buitenland het sluitstuk van een lange zoektocht naar hun droomhuis. Kunt of wilt u de koopsom van de woning niet uit eigen middelen betalen dan moet u op zoek naar een passende financiering.

 

Bij aankoop van onroerend goed zijn de meeste kosten voor de koper. Over het algemeen dient u ca. 10% Kosten Koper over de koopprijs te berekenen.

 

Kosten koper exclusief BTW zijn:
- Makelaarskosten (over het algemeen 3% excl. BTW)
- Kadastrale inschrijving (Grundbuch): 1%
- Overdrachtsbelasting: 3,5% over de waarde van het onroerend goed
- Notariskosten: 3% over de koopsom
- Overige kosten (o.a. legalisatie handtekeningen) ca. € 600,-

 

Huren

In zowel Duitsland als Oostenrijk kent men vrijwel niet zoiets als de Nederlandse woningbouwverenigingen. Verhuurders zijn over het algemeen particuliere eigenaren. Huren en verhuren staat iedereen vrij, er is ons niets bekend van centrale registers, toewijzingscommissies of iets dergelijks. De huurmarkt is net als in Nederland behoorlijk krap en nieuwe huurders worden vaak onderhands gezocht en gevonden. Houd er ook rekening mee dat de eisen van de verhuurder aan de huurders behoorlijk hoog kunnen zijn. Zo zijn kinderen en huisdieren niet bij iedere verhuurder welkom en is sneeuwruimen verplicht.

 

De huursom van een object bestaat uit de kale huur (Kaltmiete) en de bijkomende kosten (Nebenkosten) als energie, gemeentelijke lasten en servicekosten. De bijkomende kosten moeten in de huurovereenkomst zijn opgenomen. De borg (Kaution) bedraagt drie maanden huur.

 

Bij verhuizing wordt vaak de inbouwkeuken meegenomen of u kunt deze overnemen. Informeer ook na de overname bij de verhuurder welke aanmeldingen u zelf moet verrichten bij nutsbedrijven en welke verplichtingen er zijn betreffende onderhoud, tuin, binnenwerk en verwarmingsinstallatie.